Monday, May 1, 2017

Baju Raya, Milo Tarik & Happy Labor Day!


Assalamualaikum


Since, we are 27 days to Ramadhan, I had been looking for Baju Raya at Masjid Jamek yesterday with my friends. It was awesome day since I had not been there for quite sometimes. Still remember, Masjid Jamek is one of my favorite place when I was in foundation, CFS, Petaling Jaya (in 2010 - 2011). Yesterday I made it happen again with all the same people, Ain Wardah, Mazlida and Wahi. You know that they are my close friends since CFS.







Then, we decided to eat at Ara Damansara for lunch. I had my Ayam Penyet for RM9.90 with Milo Tarik for RM2.80, but it was not Milo Tarik though. Hahaha. I ordered that drink for the sake of wanna taste how the Milo Tarik is but it is just the normal Milo ais. 



The Ayam Penyet at food court Evolve Mall was so yummy




Happy Labor Day to all of the workers out there. Now I know how hard to get the money :') Let's reward ourselves with a good day and may all of us get all of the motivation after this appreciation









Thursday, June 30, 2016

Pengalaman First Day Internship


Assalamualaikum

Kalau UIA setiap Engineering student diwajibkan melakukan Engineering Industrial Training (EIT) pada semester pendek (semester 3) third year kalau ikut study plan. Kalau department aku tak ada prerequisite subject pun kalau nak buat EIT. Tapi kalau Mechatronic Department memang kene amek satu subject ni dulu baru boleh buat EIT kat mana-mana company.


Pada awal internship aku adalah satu pengalaman yang membosankan since I'm the only sister from UIA yang buat internship kat company tu. Tapi once aku dah adapt dan kenal dengan a few staffs, lama kelamaan ia bertukar menjadi seronok pulak. Hahaha, ingat lagi masa first day nak lapor diri. First day dah tengok orang mengamuk baling kunci sikit lagi nak kene jasad I uols. Sian I haha. Padahal I tak buat salah apa pun. Masa tu aku pikir nak rakam video dan viralkannya dekat facebook atau rotikaya. LOL. Pemikiran budak-budak memang macam ni :p


Tapi seminggu lepas tu aku dapat call dari Petronas. Hebat permainan dia. Mula-mula dia tanak ngaku dia sape. Eee. I ingatkan secret admire ke apa. Then dia tanya aku kat mana. Aku cakap lah aku dah balik Terengganu dan buat internship kat Terengganu. Pastu dia cakap Ooo awak dah ada tempat intern lah ye? Saya actually dari Petronas, would like to ask you to join us as intern. But then you already have your place to do intership, so Good Luck!  I was like whaaat.... Sorry, forget about tthat. Let's have some deals. I belanja you teh tarik. You tak puasakan. LOL. Tapi aku cakap dalam hati je la macam tu. After she said Good Luck, I just continued what I were supposed to do and collected a lot of sweet moments throughout my journey as intern. Alhamdulillah for every moments :')



Menu pertama masa intern.
Makan sensorang
Forever alone
Yeayyhh





Wednesday, June 29, 2016

Pengalaman Interview Pertama Dalam Hidup Aku


Assalamualaikum


Sambungan dari entry lepas. Masa pergi Career Fair kat UPM Serdang, aku dan kawan-kawan aku berpecah satu sama lain. Masing-masing nak jalan sorang-sorang. Masa tu dah tau purpose pergi Career Fair lepas dapat pengajarang dari Career Fair kat KLCC :') Aku dah sediakan 20 copies resume. Target nak drop semua resumes tu. Kalau tak membazir je dakwat printer yang aku beli dekat Wangsa Maju :') Haaa tedia, bukan setakat company yang takde kaitan ngan 'Manufacturing Engineering', company yang takde kaitan ngan mana-mana 'Engineering' pun aku drop. Hahaha, rasakan kejakunanku :')


Kat sini jugak aku attend first interview sepanjang aku hidup 24 tahun ni. Dah la first time dalam hidup, walk-in pulak tu. So aku jawab dengan penuh kejujuran tanpa ada pembohongan. Mula-mula aku expect dia akan tanya perkenalkan diri, siapa awak 10 tahun akan datang, apa perancangan awak selepas belajar dan soalan-soalan seangkatan dengannya. Tapi, diorang tak tanya pun. Penat je aku hafal masa beratur panjang tu. Dia just review aku punya working experiences yang aku tulis kat resume aku tu. Pastu dia tanya aku amek subject apa sem ni. Macam aku cakap tadi, aku jawab dengan penuh kejujuran tanpa ada pemohongan, Quantitative Technique ngan Production Planning and Control. Terlupa plak nak cakap Micro Manufacturing. Mungkin sebab 3 kali ponteng kelas Micro Manufacturing itu pasal lah aku boleh terlupa :')


Lepas tu dia tanya aku samada aku boleh bekerja dengan pekerja asing tak. Aku cakap dengan jujur, yes aku boleh sebab masa kat UIA pun aku banyak deal ngan international students. Supervisor FYP aku pun international lecturer. Pastu dia cakap, oh yang tu ada educational background, mesti lah awak boleh deal, ni yang non-educational-background workers. Pastu aku terus teringat Bangla yang kenyit mata kat aku masa aku intern tahun lepas. Cih, naaatang nguh. Cecepat aku cakap yes, boleh sebab saya pernah deal ngan perangai-perangai Bangla masa saya intern tempoh hari. Hehe, jujur kan :')


Soalan-soalan panelis tidak berakhir di situ. Aku ingat dah habis dah. Baru je nak bangkit dari kerusi. Pastu dia tanya aku, awak boleh cuci tandas? Masa tu aku tak terkejut pun dengan soalan yang macam ni. Aku ingat ni soalan standard ke apa kan. Lalu aku pun menjawab dengan penuh kejujuran tanpa ada pembohongan, yes boleh sebab saya pernah jadi Biro Tandas kat blok yang saya stay masa saya study. Mereka pun menganguk-nganguk. Bila cerita kat kawan-kawan, diorang pun gelak ketawa berjemaah. Aku was like.... asal wey? Nak gelak gak. Haha. Ooo, aku baru tau rupanya tu soalan nak test diri kita. Sebenarnya aku ngan roomates aku selalu main lantik ahli jawatan kuasa sendiri. Haha. So, antara kami berempat, ada 2 orang yang telah dilantik menjaga kebersihan dan kebajikan tandas. Disebabkan biro tandas tidak boleh dilakukan diatas tapak kaki sendiri. Jadi, sorang dapat tittle Ketua Biro Tandas. Sorang lagi kene jadi pembantu dia. Hahaha. Alhamdulillah pengalaman :')


Seminggu selepas tu aku terima call suruh masuk kerja. Ehem, nak suruh cuci tandas lettew :p Tapi aku terpaksa tolak sebab aku tak habis belajar lagi. Anyway, thank you sebab pernah interview aku.



Career Fair kat UPM Serdang







Tuesday, June 28, 2016

Pengalaman Pergi Career Fair



Assalamualaikum


Masa aku final semester aku ada pergi beberapa Career Fair untuk bersiar-siar. Aku jarang keluar. Bila aku keluar pun nak releasekan tension, nak cari barang atau nak teman kawan aku. Aku ada pergi Career Fair dekat KLCC. Tapi tak bawak resume yang hardcopy. Yang softcopy apatah lagi. Hahaha. Namun menyedari hakikat itu, tempat yang aku pergi adalah Career Fair, bukan Fun Fair. Jadi aku haruslah akur bahawa takde function pun aku pergi. Masa tu aku masih blur lagi. Saje ikut roommates. Lalu melenggang kangkung lah aku pergi dengan kuah spegeti tumpah kat tudung pastu confident je gi speaking dengan HR kat situ hahaha. " Emm hello, there is vacancy for Manufacturing Engineering at your company?".


So, tips untuk sesiapa yang nak pergi Career Fair tu bawalah resume awak okay. Tak kiralah softcopy ke hardcopy ke. Tapi aku prefer bawak yang hardcopy supaya senang diorang nak asingkan category korang. Diorang akan tulis siap-siap kat atas resume korang vacancy apa yang korang mintak dan bila korang available untuk kerja. Tapi member aku ada jugak cakap, kadang-kadang Career Fair tak effective sangat untuk job hunter. Tapi kalau tak pergi langsung rasa menyesal plak sebab otak tak berkembang. Bila orang cakap pasal company tu, kau tak tahu. Company ni, kau tak tahu.


Tips seterusnya, kalau ada walk-in interview masa kat Career Fair, korang join je interview tu. Potensi untuk dapat position itu lebih tinggi. Cara ni effective kat aku. A week later, aku ada dapat offer tapi sayangnya aku tak habis lagi final semester aku. Takpe cuba lagi.


Tips seterusnya, berbalik pada cerita aku tak bawak resume softcopy/hardcopy tadi. In case benda ni pun jadi kat korang, korang boleh minta contact details yang korang boleh reach untuk apply vacancy tu. Contohnya email, website or phone number. Tapi cara ni consume masa sebab korang sepatutnya balik bilik buat benda lain, tapi kene email kat companies tadi. Nak kene buat cover letter lagi. Kalau kat Career Fair takyah bagi cover letter dah :')



Career Fair kat Dewan Tunku Canselor UM



Yang pasal walk-in interview tu nanti aku separate kat entry yang lain pula hihi. Kelakar pulak bila pikir balik. Mementang aku ni Pembantu Biro Tandas di Blok E. -__-"








Monday, January 28, 2013

Sock Doll / Anak Patung Stokin



Assalamualaikum

Hari tu aku ada lah bukak satu page fb ni , pastu kan aku terbaca someone post pasal sock doll , uolls tahu what ? ? comel gilak bende ni . Aku pon jadi confius , stokin ngan sock doll ni sapa lagi comel ? padahal dua dua benda sama je , keh keh keh :)


  Anyonyooo kiut tak ?


Mama saya lapar :'(


ohh maiiiii , sejuknya , kene pakai baju sejuk setebal yang mungkin

Kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya !!!! :P

Hi! , saya ni pemalu orangnya . Jalan pon kepit-kepit jew , hewhewhew

Sofa yang i baru beli kat ikea ni empuk juga ye , empuk seempuk harganya >_<





Niat di hati nak google gambar je , tapi klik klik terus je jumpa " How to make a Sock Doll " , apa lagi sewangatz iolz log in iolz punya blog sebab nak share . hihi . Iolz share nak bagi senang untuk iolz rujuk link diaolz for the future in case nak jimat kos nak buat toys anak-anak kan . hihi jimeett siket . Hanya menggunakan stokin-stokin berlubang terpakai di rumah aku jeh . Eh , rasa macam kejam la pulak.






Thursday, January 24, 2013

Resepi PAVLOVA



Assalamualaikum



Bahan- Bahan-
-4 bijiputih telur
-225g gula kastor
-1tsp tepung jagung
-1tsp cuka putih

-284ml uht Whipping Cream
-1 biji parutan lemon
-450g berries, raspberries, strawberries, kiwi or mixture
-1tsp gula ising

Method-
1. -panaskan oven hingga 180c.
-Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
-putar putih telur sehingga berbuih
-masukkan sedikit demi sedikit gula kastor
-teruskan memukul hingga bertanduk
-taburkan tepung jagung dan cuka, kacau hingga rata.

2. -Sudukan meringue keatas kertas minyak, gumakan spatula utk ratakan adunn.
-Letakkan di dalam oven dan turunkan suhu sehingga 110c dan masak sehingga 1 1/2 jam.
-padamkan oven, tak perlu kluarkan meringue, biarkan pintu oven terbuka sehingga betol2 sejuk (cdgn nye 8 jam).

3.- Dgn hati2 tanggalkan kertas minyak dan letakkan meringue di dalam bekas.
-pkul whipping cream hingga kental. (jgn terlebih pukul, nnt xjd)
- Ratakan whipping cream atas meringue , letakkn campuran buah2an segar.
-boleh taburkan gula ising jika suka.. Sejukkan..
dan sedia untuk dihidangkan..=)














resipi dicipak dari IIUM Online ^_^









Thursday, August 23, 2012

Journey of CFS IIUM .







Assalamualaikum and hai .Nama aku  nowna jereng and aku seorang yang kedekut. Sejak bila aku mula menjadi seorang manusia yang kedekut  pun aku kurang pasti . Tapi yang aku pasti aku hanya kedekut pada diri sendiri je. Keh Keh Keh.  Sila lah baca entry ni sampai habis bagi mengelakkan kamu bersikap tidak husnuzhon ke atas aku. Meehehehehe :’)




{Beginning}

Tanggal 21/05/2010 , aku buat pertama kali menjejakkan kaki aku ke Centre For Foundation Studies , atau nama glamournya CFS IIUM. Emm , glamour la jugak tu. Perasaan masa mula-mula dapat surat tawaran melanjutkan pelajaran ke UIA tu fulemakk bukan kepalang sekali. Gembira sungguh. Masa semak keputusan UPU tu aku kat umah nenek aku. So, pinjam lah Maksu aku punya BB. Ahhaa, bukan blackberry tapi broadbeng. At that time(malam) line busy. So aku suruh kawan aku yang dapat tembus line checkkan untuk aku. Alhamdulillah. Sudah tertulis oleh-Nya.


Actually, aku ngah kompius antara Matrix Kuala Pilah Nogori atau Asasi. Tyme tu punya lah famous sape dapat Asasi better go on . Ada nama sikit bila orang tanya, matrix mana? Oh no ! saya student Asasi lah. Muehehehe. Then, buat preparation lah bukan kemain lagi. Usha senior skolah yang sambung blaja kat UIA, google image and forward meseg dari kawan ke kawan. Eh, ko dapat sambong mana ? Tahu tak sape-sape lagi yang dapat UIA ?     Lebih kureng cem tue lee.


Aku ingat lagi yang hantar aku tyme tu, Ummi, Ayah , Nenek and Maksu aku. Then sampai sehari awal tompang umah Auntie aku kat Puchong.  Hari tu hari Jumaat .Aku should daftar petang tapi pagi-pagi lagi dah terpacak. Saje takut sesat. Cerita pasal sesat, teringat kat kawan aku si Mek Rus tu. Dia sampai tersesat ke UIA Gombak lagi. Huu , naseb baik Allah permudahkan segalanya . Walaupun dah lewat petang dia sampai, dia still boleh daftar lagi. And, she is the only girl yang aku kenal yang same field ngan aku, Engineering and Computer Science.






{SEM 1, FIRST YEAR}

Sampai je bilik KC415 (Khadijah College) aku jumpa Mahfuzah (Jah). Dia kelantanese yang nice sangat :’) Kalau Jah tengah baca ni , nak cakap , nice to meet you , Jah! Ingat lagi peristiwa Maksu kite pinjam pisau awak. Hee . Next person kenal  Na’iemah and Syafaf. Depa-depa ni memang rumet yang baik :’) Takde unsure-unsur bodek ok . Alhamdulillah “pada waktu itu” semua same course ngen aku. Ni yang wat aku lagi suke. Hehe



{SEM II, FIRST YEAR}

Tapi kejap je. Satu sem je kami dapat menikmati udara dibilik 415 bersama-sama. Sem 2 Jah dah tukar course and tinggal lah kami bertiga. Pada awalnye kami memang tinggal bertiga. Tapi , sekali lagi aku ditinggalkan . Na’iemah pergi membawa diri sebilik ngan Fatin, klasmet dia. Dia bawak diri tak jauh pun sebab hari-hari aku jumpa dia. Apa tak nya dia book bilik depan aku je. Hihi. Bilik 418. Hari-hari gak lah aku gi duk ulang-alik ke bilik dia. Tu lah sibok sangat nak cita pasal Sir yang ajar aku Fizik1. Meehehehe. UIA. Universiti  Ini Aneh. Subjek Fizik ada sampai 3. Fizik1, Fizik2, Fizik3 . Chem and Math pom :’) Pelik-pelik pun, aku sayang wohh. Meeheheheh.  Ni Sem paling stress.






{SEM III, FIRST YEAR}

Short Sem. So, make it simple and penuh joyful. Kepala hotak kau. Datang nak blaja ke nak main-main. Kenai and book bilik skali ngan Aisyah Kadir. Kalau Aisyah baca, nak cakap , Hai Aisyah , Miss you ! Sem yang paling kerap balik. Paling kerap tidur dan paling kerap online. Ahhh, macam lah sem-sem yang sebelum ni  tak kerap online. Mueehehehehe. Ghindu nak makan Domino and lepak kat One Utama sesame. Hee .  Unexpected roomet baru , Kak Syikin and Marziah. Depa-depa memang baik. Heee. Kak Syiiikkiiinnnn yang comey. Rinduuu . Sem yang tiada duka nestapa. 






{SEM 1, SECOND YEAR}

Perjalanan aku diteruskan lagi dengan tahun berikutnya , aku sebilik ngan Ain Wardah, Khairun and Aimi. Sem ni aku chopkan sebagai sem kesedihan =) Teeeettttt . Tangisan dalam kegembiraan. Aminyoo minyooo :’)






{SEM II, SECOND YEAR} 

Sem paling gile and paling malas . Kuat berjalan-jalan tapi masih mempuyai sifat kedekut pada diri sendiri. Sem ni heaven kot. Long Sem yang amek 2 subjek je. Tapi masih tidak flat-flat. Teeheee.
















Oh, tak sangka aku mampu menghasilkan karangan Bahasa Melayu SPM dengan baik. Terima kasih cikgu BM aku, Cikgu Mokhtar and  Cikgu Siti Hajar .

Naseb aku tak buat entry ber part-part. Kalau tak maunye pengsan nak menaip ;p
Oh ya, nama klasmet tak mention. Entry lain yep. Tak janji . InsyaAllah :’)

Till Then , XOXO






Friday, August 3, 2012

Kerja.



Assalamualaikum


Haa, disebabkan hari ni dah masuk 16 hari aku bekerja, aku nak share sikit experiences aku. 16 hari tu kira cukup lama untuk aku mengenali selok belok kerja aku sebagai part timer kat company Sentini Shoes ni. Macam -macam ragam pelanggan yang aku hadapi. Bukan setakat pelanggan, ragam sahabat sekerja pom dah aku boleh hafal dah. Hahaha. Well , bukan mudah for the first time untuk membiasakan diri ngan mereka. But then, i'm trying my best as i can :) *beri tepukan gemuruh sikit* Keh Keh Keh . Nasib tak runtuh atap kau tepuk nyah ;pp


Malam ni malam jumaat maka macam biasalah , kami akan terima ramai pelanggan. Well, disebabkan promoter aku  shif Morning hari ni, maka terpaksalah aku bertungkus-lumus melayan customer sorang diri pada shif malam. Rasa nak nangis pom ada tyme tak jumpa kasut dalam stor and nak je aku suruh customer cari sendiri dalam stor yang bersuhu seperi dalam periuk mendidih tu. Ahhhh , atau pom nak je aku cakap kat depa suruh mai besop ja, LOL ;pp


Kalau aku cakap macam tu, sah-sahlah besop aku dapat surat cuti buat selama-lamanya. Tapi takkan aku nak buat macam tu. Baik aku tak yah keje sebab dah memang job scope aku untuk memasakkan diri aku dalam stor. Ehh . -.-'



And satu lagi yang aku macam tak boleh terima, customer slalu je mainkan perasaan aku. Apa tak nya, suruh aku cari berkotak-kotak saiz tu, saiz ni. patern tu patern ni. Last-last tak mau beli jugak. Saboo je lah kang. Huhu . Tapi, yang aku paling suka, bodek customer. Untuk menaikkan jualan aku, aku melayan depa-depa ni sebaik mungkin. Hehehe. Melayan dengan kata-kata pujian. Alah , manusiakan memang suka pujian. Lumrah ;) Then. bila dia suka , dia akan beli. And setiap hari aku suka compare kan jualan aku ngan jualan partner aku, company brand Dr.Cardin :) si budak Yatie, Nadia and Kak Sue :)







 My Batch :')
Ada sekali tu lupa nak pakai. Sengaja eceli. bila bos tegur aku buat-buat 
"ehh tertinggal kat rumah nak cepat sangat tadi"

Date Joined: 18 JULY 2012

XD









My co-workers


Sekian sahaja untuk kali ni. Nanti aku update lain plak :D





Thursday, July 12, 2012

Handmade of Tijah =p



Assalamualaikum


Nak diceritakan dah plus minus 2 bulan aku bercuti tanpa gaji. hehehe. so , bila takde gaji maksudnya aku takde keje . Eh sape cakap aku takde keje . Keje aku ngadap lappy je. Hihihihi . Sambil sambil tu aku stalk lah jugak kawan-kawan aku. Tengok , betapa prihatinnya aku mengambil berat tentang kawan-kawan ketika cuti berbulan-bulan . Heeee ;)

Pastu, time aku duk godek-godek pendrive buruk bercapacity 2 gig (je) , aku belek gamba-gamba lama. Terjumpa gamba ni and terus rasa nak share . Hihihihi



Taaadaaaaaa !! ;p!



Memperkenalkan Tijah =P 




ni bukan rupa sebenar tijah :')
hihi
eceli ni bantal aku and dalam dia berisi kapas.
Disebabkan tyme tu 2 minggu je lagi tinggal untuk aku berada di CFS terchenta 
-___________-''

so, malas rasanya nak bawak balik banyak barang
and apa lagi . Cikidautt lah makhluk nih







senyum ajo kauu ye dapat masuk blog aku. #Ehh





:)






and , malam tu jugak nani ada bawak kan kami cocktail ngan kek coklat moist yang sangat sedap
weeeee ;) our pebret
Thanx Nani :')



Tapi , Caron panggil Tijah, Zahid and every morning dia akan cakap
"Good Morninggg Zahid !"



Aku :Weyy, asal ko panggil Tijah Zahid ek ? Nama Tijah , Tijah lah .
Caron : Ntah , aku rasa dia lebih layak dipanggil Zahid


-______-

Nasib colour je tak Oren. Law tak , sah-sah pekena Zahid AF. hehe :pp








Monday, June 11, 2012

Kita bertemu kerana Allah , PrepTech :')



 Assalamualaikum


Tiga hari lepas, aku telah pun selesai memikul tanggungjawab sebagai committee Taa'ruf Program untuk new intake student sesi 2012/2013 :')

Alhamdulillah, we make it done walaupun tidak 100 percent sempurna, namun tersimpan 1001 kisah di sebalik perjalanan hidup kami sepanjang memikul tanggungjawab tersebut.


Kita mulakan ngan kisah aku  dari mula-mula hari mendaftar diikuti seminggu indaksi dan minggu berikutnya merupakan minggu kemuncak Ta'aruf Week (TaWe).


Samapai je aku di Hentian Putra , aku terus contact ngan kawan aku , yang juga merupakan committee program ni . Then , having fun together , makan-makan and tengok movie "Dark Shadow" . As for me, cite tu best. Tapi, aku agak tak puas hati ngan ending dia . Ehh , tak kuasa aku nak kritik movie orang . Kang berjela pulak . Tak memasai ja lari tajuk  -.-''




Then , makan kat Spagetti Farm, MidValley
our fevret (bajet omputih sangat lah engko ;p!)

Pastu terus check-in bilik. Alhamdulillah aku dapat stay sepanjang program berlangsung di bilik KC312  bersama dua orang lagi junior course Econs , Daus  and Aisyah.






Hari berikutnya semua comitee dikehendaki berkumpul di Dewan al-Malik Faisal untuk sesi pembahagian group "Team Building" and aku dapat group "Softball" :') yeeaahhh!!






Kami diberi satu task dimana,  dua biji telur yang diberikan kepada setiap kumpalan tidak boleh pecah sama sekali apabila dilepaskan dari tempat tinggi . So, di sini lah semangat "Team building" diperlukan. and Alhamdulillah again we make our mission done. 3rd place :') tak sangka menang sebab banyak jugak group yang tak pecah. Maybe pemarkahan diambil kerana telur kami mendarat macam
 Mermaid Man kot . aahhhhaaaaaakks. *OKE TAK KELAKAR*




 Tinggi lah jugeek kalau kucing terjun pom boleh pengsan. =.='









:')





Pastu malam nye kami ada briefing . Just short brief je la. Apa yang patut buat for the whole program nanti



haa , ni pulak koleksi gambar makanan yang sempat aku capture sebelum aku ngappp , waaaallaahh, ni sepanjang minggu indaksi je. sponsored by UIA. 







mee sedap sponsored by Daus. Thanksss :)





 Ni pulak tyme demam. Tapi Alhamdulillah Allah cuma uji sedikit je. Tak memudaratkan sampai tak boleh buat kerja. Nampak tak permainan kat situ ?? nampak tak ?? O_o ??







hekhek.
dah lama tak menulis amek kauu gambar je
takpe , gambar mampu men"describe"kan segalanya .